AdWords Quality Score wijzigingen

De AdWords Quality Score is één van de factoren die bepaalt op welke positie uw advertentie verschijnt in de sponsored secties van Google. De Quality Score berekening wordt binnenkort fors aangepast.

De AdWords Quality Score is in 2005 geïntroduceerd. Initieel werd deze score vooral bepaald door de doorklikratio (CTR), dus het aantal kliks dat een advertentie krijgt in verhouding tot het aantal keer dat deze wordt getoond. De Quality Score kon en kan worden verhoogd door het zoekwoord in de advertentie te gebruiken (want dat heeft een meetbaar effect op het aantal kliks). Nog redelijk recent ging ook de kwaliteit van de landingspagina een rol spelen. Hierbij wordt door Google gekeken naar de relevantie van de landingspagina voor het zoekwoord waarop wordt geadverteerd, maar ook bijvoorbeeld naar de laadsnelheid van die landingspagina.

Dynamische berekening Quality Score 

Een belangrijke verandering voor de komende weken is de Quality Score van een advertentie zal worden berekend voor elke uitgevoerde zoekopdracht. Momenteel is de Quality Score een statische waarde, die van tijd tot tijd wordt herberekend.

Het gevolg van deze verandering is dat advertenties nog beter dan voorheen door Google kunnen worden toegespitst op een zoekvraag, waardoor de respons op de advertenties hoger zal worden.

Minimum bid wordt first page bid 

In samenhang met deze wijziging zal Google geen zoekwoorden meer op inactief zetten. Dit gebeurt momenteel wanneer er onder het “minimum bid” voor dat zoekwoord is geboden, in combinatie met een te lage Quality Score. Op zoekwoorden die nu op inactief staan zullen in de nabije toekomst dus gewoon advertenties worden vertoond. Kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat deze weinig effectief zullen zijn, omdat ze geen prominente positie hebben. 

Om adverteerders te helpen om prominent in beeld te komen zal Google in plaats van het huidige “minimum bid” gaan aangeven hoeveel moet worden geboden om op de eerste resultatenpagina te worden getoond. Dit gaat “First page bid” heten.

Achtergronden wijziging Quality Score

Google heeft duidelijke motieven voor de aangekondigde wijzigingen in de Quality Score. Met de groeiende populariteit van AdWords wordt het steeds moeilijker om volledig te vertrouwen op het marktmechanisme, waarbij de hoogste bieder de hoogste positie in de sponsored sectie krijgt. Door steeds meer aandacht te gaan schenken aan de kwaliteit van de advertenties stelt Google zeker dat ook op de langere termijn Google AdWords advertenties een zinvolle informatiebron blijven voor Google gebruikers.

Gevolgen voor AdWords adverteerders

De “first page bid” indicatie is een erg handige uitbreiding voor de online marketeer – en voor Google, die hiermee nog duidelijker maakt welk bod noodzakelijk zal zijn voor een zinvolle positie. En leuk voor Google is natuurlijk dat dit waarschijnlijk ook een prijsopdrijvend effect zal hebben.

Voor adverteerders betekent de wijziging dat er nog meer aandacht besteed zal moeten worden aan de kwaliteit en relevantie van AdWords advertenties en landingspagina’s. Tegelijkertijd biedt deze wijziging van de Quality Score kansen voor de serieuze adverteerder om de doeltreffendheid van AdWords advertenties verder te verhogen.