On-demand indexing voor Google Custom Search

Met Google Custom Search produceert u een hoogwaardige zoekmachine voor uw eigen site. Met on-demand indexing kunt u nu zelf aangegeven welke pagina's snel moeten worden geïndexeerd.

Met Google Custom Search produceert u zelf zoekmachines. Hierbij kunt u aangeven welke sites geïndexeerd moeten worden, invloed uitoefenen op de positie van zoekresultaten, en zelfs anderen een bijdrage laten leveren aan de opbouw van uw zoekmachines.

Google als zoekmachine op uw site

Allemaal leuke toepassingen, maar verreweg het belangrijkste zakelijke nut van Google Custom Search is toch wel dat er ook een zoekmachine voor de eigen site mee kan worden gemaakt. Deze zoekmachine levert feitelijk dezelfde resultaten als die u krijgt wanneer u in Google zelf "site:www.uwsite.nl" invoert, met daarachter uw zoekterm.

Met Google Custom Search krijgt u dus alle zoektechnologie van Google ter beschikking voor uw eigen site. Indien u kiest voor de betaalde Business Edition kunt u desgewenst alle verwijzingen naar Google verwijderen en de zoekresultaten presenteren in uw huisstijl.

Het is dus niet vreemd dat Google Custom Search Business Edition in sneltreinvaart alle eigen maaksels van webbouwers wegvaagt van de markt.

On-demand indexing: gegarandeerde indexatie binnen 24 uur

Probleem met Google CSE/CSBE was tot op heden echter dat de snelheid waarmee Google uw pagina's indexeert door Google wordt bepaald. Het kan dus enige tijd duren voordat de nieuwe content op uw site is geïndexeerd en gevonden wordt via de zoekfunctie op uw site.

Met on-demand indexing geeft Google nu de mogelijkheid aan site-eigenaren om aan te geven welke pagina's met hoge prioriteit moeten worden geïndexeerd. Voor die pagina's garandeert Google indexatie binnen 24 uur.

Het aantal pagina's dat u kunt voordragen is beperkt, waarbij het maximum afhangt van uw versie van Google CSE/CSBE. Het voordragen van pagina's kan met een sitemap die moet zijn aangemeld / geverifieerd met de Google Webmastertools.

Geen effect op normale zoekresultaten

Zeer nuttige functionaliteit allemaal. Helaas alleen voor Google Custom Search. Google geeft aan dat de snelle indexering geen enkel gevolg heeft voor de snelheid waarmee de resultaten in de algemene zoekresultaten worden opgenomen. On-demand indexing leidt ook niet tot een betere positie binnen de zoekresultaten. Maar ja, wat zou u zelf zeggen als u Google was :-)