Funshoppen is uit; internet winkels zijn in

De opmars van internet is onstuitbaar en leidt tot een forse daling van het bezoek aan traditionele winkelstraten, blijkt uit onderzoek van Locatus.

In de laatste twee tot drie jaar is het bezoek aan winkelstraten met gemiddeld 10% gedaald, zo meldt onderzoekbureau Locatus in Trouw. Uitschieters vormen gemeentes als Hoogeveen (centrum -41%), Amsterdam (PC Hooftstraat -32%), en Den Haag (Megastores -31%).

Jaarlijkse stijging internet verkopen van 30%

online verkopen stijgen sterkDe oorzaak van dit teruglopende bezoek ligt niet in de kredietcrisis: de laatste tellingen zijn uitgevoerd vóór het uitbreken van de malaise. Oriënteren en kopen gebeurt simpelweg steeds vaker op internet.

Uit cijfers van Thuiswinkel.org blijkt dat er in 2008 voor 5 miljard is gekocht in internet winkels. Dit is een stijging van ongeveer 30% ten opzichte van 2007. In 2007 was sprake van een zelfde stijging.

Er is geen enkele indicatie dat deze groei zal afzwakken; de tekenen wijzen eerder op een versterking van de trend naar meer internet verkoop.

Branches verdwijnen door internet 

Inmiddels zijn hele branches verdwenen uit het traditionele winkelbeeld, en deze trend zal zich voortzetten. Branches die in het verleden al grote klappen hebben gekregen zijn de traditionele fotohandel en muziekzaken. Ook de aanschaf van elektronica en home-entertainment verschuift onmiskenbaar naar internet. Verder zijn bijvoorbeeld speelgoed en mode sterk in opkomst.

Winkeliers moeten nieuwe distributiekanalen adopteren 

Winkeliers die zich willen wapenen tegen deze verschuivingen kunnen zich richten op verbreding van het assortiment, aanbiedingen en flexibele openingstijden. Of natuurlijk meegaan met de stroom en zich actief richten op internet als verkoopkanaal.