Firefox 3 in Europa populairder dan Internet Explorer 7

Statcounter rapporteert voor het eerst een hoger marktaandeel voor Firefox 3 dan Internet Explorer 7.

Mozilla Firefox 3.0 was eind maart de populairste webbrowser in Europa, en veroverde die positie op Internet Explorer 7 voor het eerst. Het marktaandeel van Firefox 3 bedroeg 35,05%, tegenover 34,54% voor IE7. De cijfers zijn afkomstig van Statcounter en te zien in onderstaande figuur.

Top-8-browser-versions-EUR-w06-w15

Bij deze cijfers hoort wel de nuancering dat een klein percentage IE gebruikers al is overgestapt op versie 8 van deze browser. Wanneer ook de IE6 gebruikers worden meegeteld heeft IE in totaal nog altijd een circa 10% hoger marktaandeel dan Firefox.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat de Europese cijfers sterk worden gekleurd door de traditioneel grote populariteit van Firefox in enkele grote Europese landen zoals Duitsland.

Wereldwijd liggen deze cijfers dus  anders en is Internet Explorer 7 nog steeds veruit de populairste browser, met een marktaandeel dat circa 10% hoger ligt als we kijken naar het verschil tussen IE7 en  Firefox 3, en van 30% als we alle IE versies vergelijken met alle Firefox versies.

Ook in Nederland blijft IE onverminderd populair en zien we zelfs nog grotere verschillen dan wereldwijd. Het marktaandeel van IE 7 is hier circa 37,5% hoger dan Firefox 3, en het marktaandeel van alle IE versie ligt op 72% (tegenover 22% voor Firefox).

Top-8-browser-versions-NL-w06-w15