Twitterfeed voor Omroep Brabant

Omroep Brabant kwettert er ook op Twitter lustig op los. Door de koppeling tussen RSS, Twitter en TinyURL kost dit gekwetter geen enkele additionele inspanning.

Twitter is bezig aan een onstuimige opmars. comScore rapporteert over maart 2009 een stijging van 131% naar 9.3 miljoen Twitteraars in de Verenigde Staten. In februari lag dat cijfers nog op circa 4 miljoen. Het wereldwijde cijfer in die maand lag op 10 miljoen. Van de 6 miljoen bezoekers van buiten de VS kwam zo’n 5% uit Nederland.

 

twitter.com bezoek

Het aantal actuele Twitteraars zal nog vele malen hoger liggen, aangezien comScore alleen kijkt naar het bezoek aan Twitter.com. Populaire Twitter applicaties als Twitterfall, TwitZap en Tweetdeck worden dus niet meegerekend, en juist die applicaties zorgen voor de sterke stijging van Tweets. 

Interessant in de cijferbrij rondom Twitter is dat het niet de jeugd is die de Twitter trend drijft, maar juist de groep tussen 25 en 54 jaar. Eén van de redenen voor de snelle adoptie in die groep wordt wel gezocht in het groeiende gebruik van Twitter door het bedrijfsleven.

Hoe het ook zij, om Twitter kun je – ook in Nederland - niet meer heen. Dat geldt voor de consument, het bedrijfsleven, en zeker ook voor de omroepen. Wil je gelezen worden, dan moet je tenslotte daar zijn waar je lezers zich bevinden. In toenemende mate: op Twitter dus.

RSS naar Twitter

Uiteraard is het hierbij wenselijk om niet voor elk kanaal afzonderlijk content te hoeven produceren. Bestaande content moet op een eenvoudige wijze geschikt kunnen worden gemaakt voor meer kanalen. Met de nieuwe Twitter-integratie faciliteiten van SiteManager is het publiceren naar Twitter zeer eenvoudig.

 

Twitterfeed OB

 

Een bestaande RSS-feed wordt hierbij via de Twitter API aangeboden aan Twitter. De Tweet bestaat hierbij uit de naam van een nieuwsbericht plus een URL waarop het volledige bericht te lezen is. De Tweet wordt direct bij het verschijnen van de RSS feed aangemaakt.

Integratie TinyURL

Een Tweet kan maximaal 140 karakters tellen. De reguliere URL waarop het volledige nieuwsbericht te vinden is komt daar al aardig bij in de buurt, onder andere doordat de URL is voorzien van allerhande zoekwoorden. Om dit probleem te omzeilen wordt de URL automatisch vertaald in een verkorte versie. Voor het genereren van deze verkorte URL is een integratie met TinyURL tot stand gebracht.