Marktverhoudingen iDeal en Paypal in Nederland

Hoewel iDeal in Nederland nog absolute marktleider is, wordt Paypal steeds populairder. Webwinkeliers die dit betaalmiddel links laten liggen doen zichzelf tekort.

In 2009 is (volgens ideal beheerder Currence) voor ruim 3,4 miljard gekocht met iDeal. Daarmee wordt ruim de helft van alle consumentenbestedingen voldaan via dit betaalmiddel. Ten opzichte van 2008 is het aantal iDeal transacties gestegen met 62%.

Paypal nog een dwergje vergeleken met iDeal

Paypal mocht rekenen op ongeveer eenzelfde procentuele groei: in 2009 lag het aantal transacties 63% hoger dan in het voorgaande jaar. In totaal is in 2009 6,8 miljoen keer betaald met Paypal. Bij een gemiddelde orderwaarde van zeg 50 euro zit Paypal daarmee op een omzet van circa 340 miljoen, een tiende van iDeal.

Toch is Paypal bezig met een bijzonder sterke opmars. Inmiddels hebben ongeveer 2,7 miljoen Nederlanders een account.

Dat succes is uiteraard mede een gevolg van de relatie met eBay/Marktplaats, maar mag ook zeker worden toegeschreven aan de gebruiksvriendelijkheid van Paypal. Betalen met Paypal is zeer laagdrempelig doordat er geen reader en bankkaartje nodig is. Daarnaast kan een Paypal acceptant direct ook creditcard betalingen accepteren.

Paypal kosten versus iDeal kosten

Voor kleinere orders liggen de kosten van Paypal en iDeal in dezelfde ordegrootte. Paypal vraagt per transactie 3,4% plus € 0,35; bij iDeal liggen de tarieven zo tussen de € 0,50 en € 0,70 per transactie, maar moet typisch ook met diverse bijkomende (abonnements-)kosten rekening worden gehouden.

Paypal inzetten in uw shop of website is zeer laagdrempelig. In Integrace standaard webshops en in Shoxl webshops is integratie standaard (gratis) aanwezig. Het openen van een paypal account is eenvoudig en ook al weer gratis.

Advies: dat Paypal, gewoon doen!

Ons advies dus, voor de webwinkeliers die hierover nog twijfelen: open uw kassa ook voor Paypal betalingen. Baat het niet dan schaadt het zeker niet.

Geinteresseerd in de ontwikkelingen op het gebied van betaalmiddelen op internet? Lees dan bijvoorbeeld eens de blog van Martin Bongers (van e-fulfilment organisatie IceBerg) op Twinkle, pagare in anticipo.