Silverlight of Flash voor dynamische site-onderdelen?

Als Microsoft .NET-specialist kies je natuurlijk voor Silverlight als er een dynamisch element op je eigen site moet worden gerealiseerd. Dus geen Flash. Is dat verstandig?

Om maar met een belangrijk punt te beginnen: met Silverlight creëer je animaties die een stuk vloeiender zijn dan Flash animaties. Dat komt doordat Silverlight niet werkt met vaste framerates, maar gebruik maakt van de framerate die maximaal haalbaar is op de computer die je gebruikt om de animatie te bekijken. Met Flash bekijk je je filmpje op de vooraf gespecificeerde vaste framerate.

Marktaandeel Silverlight vs Flash

Silverlight vs Flash marketshare (bron: StatOwl)Mooier, OK. Maar hoe zit het dan met marktaandeel? Silverlight vereist tenslotte, net als Flash, een browser plug-in. Maar met de veel langere geschiedenis van Flash is die plug-in aanwezig op circa 95% van alle browsers. Silverlight vinden we inmiddels op circa 60-65% van alle browsers (volgens Riastats). StatOwl rapporteert nog iets grotere verschillen.

Wat we wel kunnen zien is dat Silverlight zeer rap terrein wint: in het afgelopen halfjaar is het percentage browsers met deze plug-in meer dan 10% gegroeid.

Je mag verwachten dat dit marktaandeel van Silverlight nog een forse impuls krijgt als de grotere sites Silverlight gaan inzetten als media player. Sommigen populaire omroepsites, zoals de NOS, doen dit al. Met duidelijke redenen, waaronder de betere kwaliteit dit Silverlight biedt en de veel geringere opslagcapaciteit die nodig is voor het beeldmateriaal.

Voorlopig zit je qua marktaandeel beter met Flash dan met Silverlight, geen discussie. Geef je echter, zoals wij, de voorkeur aan een betere technologie en wil je meewerken aan de bredere adoptie: dan ga je voor Silverlight.  

Graceful degradation

Natuurlijk blijven er altijd bezoekers met browsers die de Silverlight plug-in niet willen of niet kunnen installeren. Voor die bezoekers moet een elegante oplossing worden geboden, die voorkomt dat onze site start met een groot rood kruis. De koers hier is eenvoudig: check of de plug-in aanwezig is, en zo nee, toon een statische plaat. De bezoeker mist een leuk onderdeel van de website, maar wat niet weet wat niet deert.

Overigens geldt deze opmerking net zo goed voor andere nieuwe technologieën en plug-ins. Een solide implementatie houdt hier rekening mee en biedt ook voor de platformen met wat minder mogelijkheden toch een zinvolle user experience. Graceful degradation heet dat.

Silverlight of Flash als ontwikkelplatform

Misschien een overbodige opmerking, maar we hebben het hier natuurlijk uitsluitend over de keuze tussen Silverlight en Flash voor het maken van dynamische onderdelen van sites. Als het gaat om volledige gebruikersinterfaces of applicaties ligt Silverlight toch echt fors voor op Flash. Silverlight is van de grond af ontworpen voor dat werk. In Flash zie je de historie van dat gereedschap en de beperkingen daarvan direct terug.  

Doordat Silverlight een strikte scheiding maakt tussen de opmaak en logica (“code-behind”), kan een ontwerper de user interface maken waarna het zaakje wordt gerealiseerd door een programmeur in een taal die die programmeur al kent, zoals C#.

En ook niet geheel onbelangrijk: tot op heden is Silverlight bijzonder goed bestand gebleken tegen virussen en exploits. Dit in tegenstelling tot Flash, wat regelmatig met updates moet komen om de gebruikers veilig te houden (bron: Secunia )