Rampenzender Omroep Brabant doorstaat Moerdijkbrand probleemloos

De officiele status “rampenzender” en de daarmee samenhangende zeer hoge bezoekersaantallen hebben de Omroep Brabant site niet in de problemen gebracht. Dit in tegenstelling tot de sites van collega’s crisis.nl en RTV Rijnmond.

De Moerdijkbrand heeft op woensdag geleid tot een behoorlijk chaotische communicatie. Door storingen waren zowel het officiële informatienummer 0800-1351 als de website crisis.nl lange tijd niet of nauwelijks bereikbaar.

Crisis.nl lag er tussen half 6 en half 8 vrijwel geheel uit. Deze site zou naar eigen zeggen 10 miljoen hits per 5 minuten moeten kunnen verwerken, maar in de praktijk kwam daar dus weinig van terecht. Ook RTV Rijnmond kon de hoge bezoekersaantallen niet aan, en moest geruime tijd een noodwebsite tonen om bereikbaar te blijven.

Wie geïnformeerd wilde blijven kon echter wel gewoon terecht op de site van Omroep Brabant. Ondanks de toestroom van bezoekers bleef deze site, inclusief alle daarmee samenhangende services, zonder problemen gewoon in de lucht.

De Omroep Brabant site is gerealiseerd en wordt gehost door Integrace. Voor de site en database zijn worden drie dedicated servers ingezet. Twee van die servers worden ingezet voor de site zelf; de andere server functioneert als database server. De site wordt via een gigabit verbinding verbonden met de buitenwereld.

 

realtime simultaan bezoek Omroep Brabant        dataverkeer Omroep Brabant
Gelijktijdig bezoek Rampensite Omroep Brabant   Dataverkeer Rampensite Omroep Brabant
http requests omroep brabant    bezoekers omroep brabant 
HTTP requests Rampensite Omroep Brabant   Bezoekers Rampensite Omroep Brabant 

De plotselinge zeer sterke stijging van bezoekersaantallen leidde uiteraard tot een verhoogde waakzaamheid bij onze systeembeheerders. Om de website op de absolute piektijden goed bereikbaar te houden kon echter worden volstaan met enkele zeer kleine technische aanpassingen om de belasting op de database server iets te verminderen.

Het hoogtepunt in de bezoekersaantallen lag rond 18:00. Op dat moment waren elke seconde circa 10000 bezoekers gelijktijdig aan het surfen. De site verbruikte op dat moment een bandbreedte van 250 mbit/s.  In totaal zijn deze dag circa 17 miljoen verzoeken (HTTP requests) afgehandeld.

Bron: Volkskrant 05/01, “Communicatie over brand verloopt chaotisch”