Achteraf betalen in webshops: tarieven en aanbieders

Achteraf betalen (betalen ná ontvangst van een bestelling) neemt voor veel potentiële klanten een belangrijke drempel weg voor online bestellen. Voor de webshophouder levert het echter risico’s op. Er zijn nu diverse aanbieders op de markt die bereid zijn om dit risico over te nemen.

Deze trend was goed zichtbaar op de recente webwinkelvakdagen, waar meerdere nieuwe aanbieders (Payment Service Providers, PSPs) op dit gebied te vinden waren. Waar op de vorige editie van deze vakdagen nog alleen Klarna en AfterPay hun achteraf-betalen dienst aanboden, zagen we nu ook DirectPay, Sisow ecare, Buckaroo BetaalGarant en Cashper prominent aanwezig. En dan hebben we er vast nog een paar over het hoofd gezien.

Achteraf betalen: drempel verlagend en omzet verhogend

Achteraf betalen biedt klanten van webwinkels een bekende en veilige betaalmethode. Dat geldt zeker als de klant nog geen ervaring heeft met webwinkelen in het algemeen, of met de desbetreffende webshop. Daarnaast hoeven er bij achteraf betalen geen vertrouwelijke persoonlijke gegevens te worden verzonden over internet. Uit recent onderzoek door TNS NIPO (in opdracht van Klarna overigens) blijkt dat 42% van de ondervraagden dergelijke gegevens liever niet online verstrekt. Volgens de PSPs die deze dienst aanbieden kan achteraf betalen leiden tot een 20% tot zelfs 40% hogere conversie en omzet.

Het risico voor de webwinkel dat een klant na ontvangst van de goederen toch niet betaalt kan worden weggenomen door de vordering over te dragen aan één van de genoemde partijen. Deze partij draagt dan het krediet- en frauderisico. Uiteraard probeert de PSP om dat risico zo klein mogelijk te houden; al tijdens het bestelproces wordt gecontroleerd of de klant wordt geaccepteerd of niet voor deze betaalwijze.

Kosten / tarieven bij achteraf betalen

De kosten van achteraf betalen voor de webwinkel liggen in iets hoger dan de kosten van betalen per creditcard. Een exacte opgave is moeilijk, aangezien deze kosten doorgaans afhangen van zaken als omzetvolume, soort product, doelgroep en gemiddelde ordergrootte. Een goede indicatie is echter de volgende.

 

 

 

Klarna Factuur: 3% - 3,5% van het factuurbedrag, plus 1,40 tot 1,90 per factuur. Maandelijkse kosten circa € 30, opstartkosten circa € 300.

 

 

DirectPay: 3,5% plus € 1,45 per transactie. Geen opstartkosten of abonnementskosten.

 

AfterPay - betalen doe je achteraf
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AfterPay: 3,35% - 4% plus € 1,50 per transactie. Geen opstartkosten of abonnementskosten.

 

 

Cashper: 3,5% plus € 1,98 per transactie. Geen gegevens over opstartkosten / vaste kosten.

 


 

Buckaroo BetaalGarant: € 0,35 per transactie voor Buckaroo, plus de kosten die de garantieverstrekker in rekening brengt. Abonnementskosten € 10 per maand, plus éénmalig (voor een Buckaroo aansluiting waaronder meerdere betaalmethoden kunnen vallen) € 150.

 

 

Sisow ecare: Tarieven nog onbekend (dienst binnen enkele weken beschikbaar)

 

Voor een exacte opgave van kosten moet u uiteraard bij de PSP zelf zijn. De kosten veranderen snel doordat PSP’s op elkaars tarieven reageren, en vaak zijn kosten ook nog bespreekbaar. De kosten in het overzicht zijn dus uitsluitend indicatief.  

Bij het bepalen van de kosten van deze betalingswijze moet overigens ook worden meegerekend dat het aanbieden van achteraf betalen kan leiden tot verhoging van het aantal retouren. De consument kan eenvoudig wat op zicht laten komen, en retourneren als het niet bevalt. De kosten voor de consument blijven dan beperkt tot de retourkosten. De webwinkel draait op voor de kosten van toezending én de kosten die de PSP in rekening brengt. De mate waarin dit kostenverhogende effect zich zal voordoen zal afhangen van doelgroep en producttype. Het is raadzaam om dit effect nauwlettend te volgen, en af te wegen of de hogere conversie opweegt tegen het hogere percentage retouren.

Keuze van een “achteraf betalen” PSP

Bij de selectie van een “achteraf betalen” PSP zijn niet alleen de kosten van belang. Zo moet zeker ook worden gekeken naar de afhandeling van het betaalproces door die PSP. Belangrijk is wanneer (administratie-/aanmanings-)kosten in rekening worden gebracht aan de consument, hoe hoog die kosten zijn, en welke aansporingsmethoden worden gebruikt om een klant tot betalen te bewegen.

Verder is het natuurlijk van belang om na te gaan wanneer de partner overgaat tot uitbetaling naar de webwinkel. Doorgaans duurt het enkele weken voordat u het geld binnen hebt, maar er zijn uitzonderingen hierop zowel in positieve als negatieve zin. Dit aspect wordt bij de keuze van een PSP vaak over het hoofd gezien, maar kan forse invloed hebben op uw liquiditeit.

En dan hebben we tenslotte natuurlijk nog de kwaliteit van de credit scoring algoritmes en het back-office dat de PSP aan de winkelier aanbiedt. Het eerste is van belang omdat u natuurlijk zoveel mogelijk akkoord krijgt op een verzoek om achteraf te betalen; en de tweede voor het broodnodige inzicht en overzicht.

Achteraf betalen is zo te zien “here to stay”. Als webshophouder zit er maar één ding op: en dat is zo snel mogelijk deze betaalmethode gaan ondersteunen of toch minstens evalueren.