Integrace introduceert alternatief voor Google Site Search (persbericht)

SON, 24/02/2011 -- Solr is een krachtig en razendsnel open source zoekplatform, dat door veel omvangrijke sites wordt ingezet als motor achter de zoekfaciliteiten. Implementatie van Solr is echter vrij complex. Met “Solr-as-a-Service” levert Integrace nu een laagdrempelige en snel toepasbare oplossing voor grotere sites die geavanceerde zoekfaciliteiten willen aanbieden. Hiermee ontstaat een aantrekkelijk alternatief voor Google Site Search en andere Google zoekproducten voor websites of intranetten. Solr-as-a-Service wordt aangeboden op abonnementsbasis, en is per direct beschikbaar.

Zoekfaciliteiten op websites worden tegenwoordig in veel gevallen gebaseerd op Google Site Search. Bij grote aantallen zoekvragen per jaar is Google Site Search echter vrij kostbaar. Daarnaast biedt Google Site Search relatief weinig controle over zoekresultaten. Voor omvangrijke sites waarin exact moet worden bepaald wat wordt geïndexeerd en gepresenteerd is Solr een betere keuze.

Het open-source Solr zoekplatform biedt o.a. krachtige full-text search, highlight van zoektermen binnen zoekresultaten, en indexering van rich-tekst documenten als Word en PDF. De gebruiker biedt zelf de te indexeren content aan, en heeft daarmee volledige controle over de zoekindex en de zoekresultaten. Solr is ontstaan uit het Apache Lucene project.

Solr implementatie nu even eenvoudig als Google Site Search

Solr was - in tegenstelling tot Google Site Search - tot op heden echter niet als “hosted service” beschikbaar. De inzet van het product is daardoor relatief complex en kostbaar. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor installatie, hosting en beheer, moet zelf zorgdragen voor het vullen van de zoekindex, en moet zelf de resultaten van een zoekvraag ophalen en presenteren.

Met de SaaS oplossing “Solr-as-a-Service” neemt Integrace belangrijke barrières voor een bredere inzet van Solr weg. In deze oplossing hoeft de gebruiker niets te installeren of te beheren. Voor het vullen van de zoekmachine staat een simpele interface ter beschikking, en zoekresultaten komen in XML-formaat beschikbaar.

Solr-as-a-Service is niet beperkt tot publiek toegankelijke websites. Ook content op intranetten of extranetten kan worden geïndexeerd. Daarnaast hoeft de informatie niet gepubliceerd te zijn op een website om te worden opgenomen in de zoekindex. Solr-a-a-Service kan dus ook worden ingezet voor informatie in databases of op het filesysteem. De service heeft daarmee een bredere toepassing dan Google Site Search.

Search service op abonnementsbasis

De koppeling van sites aan Solr-as-a-Service verloopt als volgt. Te indexeren content wordt in XML-formaat beschikbaar gesteld aan Solr. XML-berichten kunnen via een REST-interface of middels een WCF service in batch worden aangeboden. Elk bericht dient daarbij te zijn voorzien van een aantal unieke kenmerken. Een XML bericht kan leiden tot toevoeging, update of tot verwijdering van content.

Bij het opvragen van zoekresultaten kan (naast de zoekterm) een datumrange en een contenttype (“refinement”) worden meegegeven. Verder kan worden aangegeven hoe zoekresultaten moeten worden gepagineerd en gesorteerd. De opvraging resulteert in een XML-bericht dat in elke gewenste vormgeving kan worden gepresenteerd op de eigen website.

Solr-as-a-Service wordt aangeboden op abonnementsbasis. De prijs is afhankelijk van het aantal te indexeren documenten, en start bij 150 euro (ex BTW) per maand. Hiervoor worden 50000 documenten geindexeerd. Solr-as-a-Service is per direct beschikbaar.