De 3 belangrijkste redenen waarom webwinkels mislukken

Als specialist in online marketing middelen mogen we regelmatig nieuwe klanten verwelkomen die teleurgesteld zijn in de resultaten van hun - soms gloednieuwe en duurbetaalde - webwinkel, en die daarom hun heil maar eens elders zijn gaan zoeken. Wat gaat er vaak fout, en wat kan er worden gedaan om te voorkomen dat uw investering (te) snel moet worden afgeschreven?

Een webwinkel openen is inmiddels erg eenvoudig. Standaard pakketje kiezen, assortiment samenstellen, wat logistieke afspraken maken, en klaar. Een webshop tot een succes maken is echter een heel ander verhaal.  Er zijn veel valkuilen, waarvan we hier de drie belangrijkste willen behandelen. Het lijken gemeenplaatsen, maar we komen alle genoemde punten elke dag weer tegen in onze online marketing praktijk.

Onvoldoende uitgewerkt business concept

Laten we maar eens beginnen bij het begin:  zonder een solide business concept ligt er geen basis voor succes. Voor een webwinkel zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden. De webshop kan standaard producten gaan leveren tegen de laagste prijs, of de shop kan zich richten op unieke producten cq op verregaande specialisatie.

Voor webwinkels die zich richten op standaard producten liggen de belangrijkste voorwaarde voor succes daarom aan de inkoopkant en aan een uiterst efficiënte inrichting van de operationele processen.  Als  uw verkooprijzen te hoog zijn gaat u het zonder een zeer grondige kennis van online marketing en “branding” simpelweg niet redden.

Webwinkels die zich richten op de “long tail” (zich verregaand specialiseren), en webwinkels die eigen unieke producten aanbieden, hebben op zich een prima vertrekpunt voor succes. Ook hier liggen de uitdagingen vervolgens natuurlijk vooral op marketing en verkoop.

Onvoldoende kennis van online marketing

In een winkel die niemand  bezoekt wordt niets verkocht, hoe laag de prijzen of hoe uniek de producten ook zijn. Klanten in de winkel krijgen vraagt om grondige kennis van de marketing middelen waarvan online ondernemers zich bedienen.

Tot het arsenaal aan online marketing middelen waar een online ondernemer mee werkt en mee bekend moet zijn behoren, in volstrekt willekeurige volgorde: vergelijkingssites, affiliate networks, nieuwbrieven, klantenfeedback tools, sociale netwerken, zoekmachine-optimalisatie, zoekmachine-adverteren,  en remarketing.

Zeggen deze kreten u weinig tot niets, dan is het verstandig om eerst meer kennis op te bouwen op deze gebieden voor u begint aan uw online avontuur. Of u moet natuurlijk over voldoende middelen beschikken om het lang uit te houden zonder omzet, zodat u voldoende tijd heeft om in de praktijk de benodigde kennis stap-voor-stap op te bouwen.

Verkeerde keuze van webwinkel software

De webwinkel sector wordt in een rap tempo volwassen. Een startende internet ondernemer moet opboksen tegen het geweld van grote winkelketens met bijbehorende ontwikkel- en marketing budgetten.

Om te concurreren met de grote spelers moeten kleine webwinkels  faciliteiten aanbieden van hetzelfde niveau. Denk bijvoorbeeld aan krachtige zoekfaciliteiten, geavanceerde filtering mogelijkheden, interactieve productfoto’s, of aan de snelheid van de webshop.  En natuurlijk aan alle online marketing middelen die we eerder noemden. Bij de selectie van webshop software moet dus  heel nadrukkelijk worden gekeken naar de aanwezigheid van dergelijke faciliteiten.

Webwinkel software moet niet alleen meekomen op het gebied van online marketing, maar ook voldoende mogelijkheden bieden op het gebied van uitstraling en vormgeving. Wanneer u kiest voor standaard webwinkel software zijn de vormgevingmogelijkheden vaak beperkt. En met een standaard vormgegeven webwinkeltje zonder aansprekende vormgeving komt een webwinkel er inmiddels echt niet meer.

Om de noodzakelijke professionaliseringslag te kunnen maken moet een internetwinkel gebaseerd zijn op software die de ontwikkelingen bij kan benen. De software moet alle faciliteiten bieden die een internet-koper inmiddels verwacht en normaal is gaan vinden, en moet een volledige ondersteuning bieden voor het online marketing proces.

Conclusie

Onbezonnen en slecht voorbereid een internet winkeltje openen en dan succesvol zijn komt eigenlijk niet meer voor. Internet-ondernemen vraagt om kennis en vaardigheden op het gebied van online marketing, en om geavanceerde online marketing middelen. Wanneer een startende ondernemer zich bewust is van de hier behandelde belangrijkste valkuilen, stijgt de kans op succes aanzienlijk.