Een eenvoudige manier om de stap naar het mobiele platform te maken is om naast de primaire website van het bedrijf een aparte mobiele site te produceren, die is geoptimaliseerd voor de kleinere schermen van smartphones.
Door bij elk bezoek te kijken vanaf welk platform de site wordt opgevraagd kan dan automatisch de juiste versie worden getoond.
Een groot voordeel van deze benadering is dat een mobiele site draait binnen een browser en direct beschikbaar is op alle mobiele platformen (met als belangrijkste vertegenwoordigers: iPhone/iOS, Android, Windows Phone). Er is geen distributie nodig via app stores, en er hoeven geen platform-specifieke versies te worden gebouwd. Verder is de technologie simpel en bekend: elke website-ontwikkelaar kan ook een mobiele site bouwen.
Een goed voorbeeld van deze aanpak is m.bol.com, de mobiele shop van bol.com.
Mobiele sites: geen app-interface, lokale bronnen, of appstore
Nadeel van mobiele sites is dat ze niet de gebruikerservaring bieden van een “native” app (een app die specifiek voor een bepaald apparaat / OS is geschreven). Het voor apps kenmerkende vegen, flippen en schuiven is in een reguliere website niet beschikbaar. Niet zo gek overigens, aangezien dergelijke traditionele websites niet voor aanraakschermen zijn geschreven.
Volgend nadeel van mobiele sites is dat ze, net als normale websites op een normale pc, geen toegang hebben tot lokale bronnen. Er kan dus geen data lokaal worden opgeslagen, de camera kan niet worden aangestuurd, en de gps-data is niet beschikbaar - om maar een paar zaken te noemen.
En een laatste nadeel is dat een mobiele site nu eenmaal geen app is, en dus ook niet kan worden verspreid via de appstores van Apple, Google, en Microsoft. Hiermee valt een belangrijk marketing kanaal weg.
Mobiele raamwerken: sites in een app-jasje
Om deze nadelen weg te nemen is er inmiddels een veelheid aan mobiele raamwerken beschikbaar. De bekendste hiervan zijn PhoneGap, Appcelerator, Rhomobile, Sencha Touch en inmiddels ook de mobiele pendant van jQuery, jQuery Mobile.
Met dergelijke raamwerken kunnen veel van de effectjes die native apps bieden worden nagebootst, en kunnen lokale bronnen worden aangesproken. De mobiele site kan verder worden “ingepakt” als app, en daarna via de diverse appstores worden verspreid.
In de praktijk blijken de diverse raamwerken echter ook forse nadelen te hebben, vooral op het gebied van performance. Een echte “app” ervaring kan een mobiele website binnen een dergelijk raamwerk dan ook (nog) niet bieden. Daarnaast is het erg lastig om functionaliteiten te realiseren die afwijken van wat de raamwerkproducent vooraf had bedacht. De praktische toepasbaarheid van deze raamwerken is dan ook nog maar beperkt.
Hybride oplossingen: combi's van app en mobiele site
Dus wil je een soepel draaiende en goed functionerende mobiele webshop, begeef je dan niet op het gladde ijs van de mobiele raamwerken. Ook zonder die raamwerken kan een heel behoorlijke ervaring worden geboden: kijk maar eens naar m.wehkamp.nl.
Als het erg belangrijk is dat een applicatie toegang heeft tot lokale resources zoals de smartphone-camera, of uit marketing overwegingen verspreiding via appstores van groot belang is, kan verreweg het beste een kleine “native” app worden geschreven die precies doet wat er voor de desbetreffende applicatie noodzakelijk is. Alle overige functionaliteit kan dan binnen die app in een browser window draaien, of er kan simpelweg vanuit de app naar de browser worden gesprongen.
Een goed voorbeeld van deze aanpak is de “Zoek & Scan” applicatie van Bol.com. Hierin draait het volledig zoeken en scannen lokaal binnen een app; zodra er echter moet worden besteld wordt er naar de winkelmand in de mobiele Bol site (m.bol.com) overgestapt.
“Native” apps: mooi, maar complex en duur
Als een echte “app” ervaring is gewenst is er momenteel eigenlijk nog maar één benadering: en dat is om gewoon een volwaardige native app te bouwen. Dit is uiteindelijk de enige manier om de gebruikerservaring te bieden die op een mobiel platform wordt verwacht.
Tegenover de voordelen op het gebied van gebruikersinterface en performance staat helaas ook een hele berg nadelen. De belangrijkste daarvan is dat de app voor elk mobiel platform opnieuw moet worden gebouwd. Dit vraagt veel kennis van de taal en de tools die op dat platform worden ingezet. Voor iPhone/iOS praten we dan over Objective C en XCode; voor het Android OS over Java en alle bijbehorende ontwikkeltools; en voor Windows over (met name) C# en de alle Microsoft .Net tools.
Dus: mobiele site, mobiel raamwerk, hybride vorm of "native" app?
Is de eis om een volwaardige app-ervaring te bieden? Dan is de enige optie op dit moment de bouw van een aparte app, voor elk platform waarop deze beschikbaar moet zijn. De mobiele raamwerken kunt u op dit moment dan beter links laten liggen.
Is toegang tot de appstore essentieel, of moeten lokale bronnen zoals de camera worden aangesproken? In veel gevallen is een hybride vorm van mobiele site in een app-wrapper een uitstekende benadering.
Wilt u alleen op een nette manier ook op het mobiele platform zichtbaar zijn? Bouw dan simpelweg een mobiele website, al dan niet met wat fraaie jQuery effectjes.