Filters in webshops (deel 1)

In webshops met grote assortimenten zijn goede filters van groot belang. Door bezoekers te helpen bij het vinden van een geschikt product kan de conversie fors omhoog. Van alle middelen om het zoekproces te ondersteunen zijn filters verreweg het meest effectief.

Om bezoekers te helpen bij het vinden van het gewenste product binnen een omvangrijk assortiment beschikt de webshophouder in essentie over drie faciliteiten: classificeren, zoeken en filteren.

Zoeken via een classificatie

Door het assortiment logisch in te delen in productgroepen, subgroepen, producten en opties kan stapsgewijs worden genavigeerd naar het gewenste product. Bij grote productverzamelingen schiet deze manier van zoeken echter al snel tekort, doordat het moeilijk is om alle producten op een heldere en begrijpelijke manier te classificeren.

Zoeken via een zoekbox

Een generieke zoekbox is een goed alternatief, voor de klant die exact weet wat hij zoekt. Bij het zoeken kan er enige hulp geboden worden op een Google-achtige manier, waarbij de zoekterm automatisch wordt aangevuld. Omdat er in een enkelvoudige zoekbox maar kan worden gezocht naar één term is deze wijze van zoeken ook redelijk beperkt qua toepassingsgebied.

Zoeken via filters op productkenmerken

De derde faciliteit, filteren, heeft deze beperkingen niet. Filteren wordt vaak ingezet in combinatie met een classificatie of een zoekbox. Zodra de bezoeker terecht komt in een redelijk homogene groep van producten verschijnen de gedeelde productkenmerken in beeld. Vaak worden ook de mogelijke waardes van die kenmerken al getoond, én het aantal producten met die waarde. Dit biedt de bezoeker overzicht en houvast, en is daarmee van grote invloed op de koopbereidheid en de conversie van zoeker naar koper.

Filteren in Shoxl webshops

Integrace (Shoxl) webshops bieden uitgebreide filterfaciliteiten. Als voorbeeld pakken we de Walra Store (http://walra.goedlinnen.nl) , waarin uitgebreid gebruik wordt gemaakt van de Shoxl filtermogelijkheden. Deze shop kent de volgende filters.

Filters in Walra Store

  1. Filter op Type. Met dit filter kan de bezoeker snel de focus leggen op het deelassortiment Bedtextiel of Badtextiel.
  2. Filter op Categorie. Dit filter bevat alle productsubcategorieen. Deze lijst wordt ook boven de filters getoond.
  3. Filter op Collectie. Het Walra assortiment is opgebouwd uit 4 collecties. Dit is weer een andere opdeling van het assortiment dan productsubcategorieen: een Collectie staat voor een bepaalde sfeer.
  4. Filter op Kleur. Met dit filter kunnen snel alle producten worden getoond met dezelfde kleurstelling. Dit filter is het nuttigst als al wordt gefilterd, bijvoorbeeld op de productsubcategorie “dekbedovertrekken”. Het resultaat kan dan worden verfijnd op Kleur.
  5. Filter op Maat. Dit filter heeft hetzelfde doel en nut als het Filter op Kleur.

Deze filters kunnen vrijelijk worden gecombineerd met elkaar, waarbij uiteraard uitsluitend toegestane combinaties kunnen worden gemaakt.

Het filterblok is echter niet de enige plek op de site waar filters worden ingezet. Zij worden ook gebruikt op de volgende posities:

  1. Filter op Nieuw. Met dit Filter worden alle producten geselecteerd die de shophouder als “Nieuw” heeft gekenmerkt.
  2. Filter op Sale. De deelverzameling van producten die in de uitverkoop worden gedaan.
  3. Filters op Materiaal. Dit Filter is wordt gebruikt op de resultaatpagina die verschijnt als in het filterblok voor de Categorie Dekbedovertrekken wordt gekozen. Op de resultaatpagina kan dan verder worden verfijnd naar materiaalsoort.

Binnen de Walra Store wordt zeer uitgebreid gebruik gemaakt van filters van het type 8. We zullen deze niet allemaal opsommen, maar laten het bij het gegeven voorbeeld. 

Meer weten over filters in webshops? Lees dan deel 2 van deze blogpost "Filters in webshops", met onderwerpen als Aanroepen van filters via links / URLs, en Filteren wanneer er sprake is van veel verschillende productkenmerken.