EZ-catalog: platform voor product data management

Eén productendatabase voor de gehele ijzerwaren- en gereedschappenbranche – dat is de doelstelling van EZ-base. In het afgelopen jaar is het hiervoor benodigde platform van de grond af aan herbouwd, en eind juni is integraal overgegaan naar het nieuwe systeem EZ-catalog.

In dit project had Integrace de volle verantwoordelijkheid voor architectuur, concept, ontwerp, realisatie en hosting. De keuze van EZ-base voor Integrace als ontwikkelpartner lag in onze focus op Microsoft .Net als ontwikkelplatform, en in onze expertise op het gebied van product data management. Integrace levert diverse standaard producten voor beheer en publicatie van complexe productdata. Daarnaast werkten en werken EZ-base en Integrace al nauw samen op het gebied van webshop-technologie.

 

Uitdagingen

EZ-base is een zeer omvangrijke en complexe applicatie. Het besluit om volledig te gaan herbouwen is dan ook niet lichtvoetig genomen. De belangrijkste reden om hier toch voor te kiezen was de wens om sneller en flexibeler in te kunnen spelen op nieuwe klantenwensen. Daarnaast was ook de functionaliteit en vormgeving van het bestaande systeem toe aan een grondige herziening.

De uitdagingen in dit project waren divers. Het belangrijkste issue lag in de functionele omvang en complexiteit van het systeem. Niet alle functionaliteiten waren even uitgebreid gedocumenteerd. Het systeem bevatte zeer grote hoeveelheden data,  complexe datastructuren, en zeer uitgebreide autorisaties. Data migratie zou bepaald geen eenvoudige klus worden. En parallel aan het nieuwbouwtraject was ook het bestaande systeem nog in ontwikkeling.

 

Architectuur

Het nieuwe EZ-catalog bestaat uit 2 componenten:  een Windows (WPF) toepassing voor het onderhoud van artikeldata, en een online productencatalogus voor het doorzoeken en exporteren van artikeldata.

 

EZ-catalog Windows (WPF) component hoofdscherm

Windows (WPF) component

De Windows component omvat alle benodigde functionaliteiten  voor het importeren en bewerken van data. De belangrijkste functies zijn gericht op het classificeren van productdata, het bewerken van artikeltabellen, en het verder verrijken van productdata. EZ-catalog ondersteunt een flexibele workflow, die diverse taakverdelingen toestaat tussen EZ-base, zijn afnemers en zijn toeleveranciers.

 

 

EZ-catalog online component hoofdscherm

Online component

De online productencatalogus is geoptimaliseerd voor doorzoeken en filteren van productdata. Via de online component kan tevens een koppeling worden gelegd tussen productdata in de ERP-systemen van afnemers en de data in EZ-catalog. Hiervoor is een geavanceerd matching algoritme ontwikkeld. Na matching kan verrijkte productdata worden geëxporteerd naar de webshop van de gebruiker, naar een ERP-systeem, of naar een systeem voor de productie van een gedrukte catalogus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Projectomvang

We zeiden het al, het project is in alle aspecten vrij omvangrijk. Om enig gevoel daarvoor te krijgen enkele cijfers:

  • De database bevat in totaal 81.220.840 regels verspreid over 117 tabellen.
  • De totale omvang van de data (+ indexen) is 25,43 GB.
  • De database bevat 672,698 artikelen in 185,958 artikelgroepen.
  • De asset-repository is 156 GB groot en bestaat uit 416,087 bestanden (productfoto’s en dergelijke).
  • De broncode is verspreid over 1,182 bestanden en telt 135,577 regels (C#, T-SQL, XAML, HTML, JavaScript en SASS).

Het systeem is gerealiseerd in een project met een doorlooptijd van 14 maanden. Het kern projectteam aan Integrace zijde bestond uit 4 developers, waarvan er 2 verantwoordelijk waren voor alle infrastructuur  en servicelagen, en 2 voor business logica en user interface componenten. Als projectaanpak is gekozen voor een agile/scrum benadering.

Voor de hosting van EZ-catalog worden 3 servers in combinatie met een SAN ingezet. De hosting wordt verzorgd door Integrace in de eigen hosting omgeving.

 

Resultaat

EZ-catalog is enthousiast ontvangen door de gebruikers. De nieuwe applicatie is simpeler, beter toegankelijk en fraaier dan het oude systeem. Ondanks de grote veranderingen in techniek, functionaliteiten en vormgeving is de livegang zeer soepel verlopen.

EZ-catalog is daarmee een uitstekende illustratie van de Integrace capaciteiten op het gebied van maatwerk software ontwikkeling in het algemeen, en specifiek op het gebied van toepassingen voor product data management.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over EZ-base en EZ-catalog? Bezoek dan de EZ-base website, of blader eens door de EZ-catalog documentatie.

Heeft u een soortgelijke problematiek en wilt u die eens vrijblijvend met Integrace bespreken? Aarzel dan niet en neem .