Praktische gevolgen van de richtlijn Consumentenrechten voor Shoxl webshophouders

Op 13 juni 2014 wordt de richtlijn Consumentenrechten in Nederland van kracht. Deze Europese richtlijn heeft voor webwinkeliers belangrijke gevolgen, want consumenten krijgen meer rechten om aangekochte artikelen te retourneren en leveranciers moeten verplicht bepaalde informatie leveren.

Dit kan verstrekkende financiële consequenties hebben, want wanneer een webwinkelier niet aan de plichten voldoet krijgt de consument het recht om een product tot een jaar na de aankoopdatum terug te zenden. Feit is dat alle webwinkeliers hun leveringsvoorwaarden en informatieverstrekking aan deze nieuwe richtlijn moeten aanpassen, om geen financiële risico’s te lopen.

Om het u makkelijk te maken hebben we de belangrijkste veranderingen voor u op een rijtje gezet.

Opvallende veranderingen

 • De bedenktijd voor de klant is van 7 werkdagen verlengd naar 14 kalenderdagen.
 • Alle kosten moeten verantwoord worden; klanten hoeven niet te betalen voor kosten waarover ze niet geïnformeerd zijn.
 • Betaalverplichtingsknop; de laatste knop in het bestelproces, waarbij de koop overeengekomen wordt, mag niet “bestellen” heten. Het moet de consument duidelijk zijn dat hij bij klikken op deze knop een betalingsverplichting aangaat.  De knop moet daarom “bestelling met betalingsverplichting”, “kopen”, of iets van dezelfde strekking heten.
 • De klant moet er, vóórdat hij de bestelling afgerekend heeft, op gewezen worden dat de verzendkosten bij retourneren voor zijn rekening komen. Wanneer deze verzendkosten hoger zijn, doordat een pakket bijvoorbeeld niet door de brievenbus past, moeten deze kosten ook vermeld worden.
 • Modelformulier voor retourzenden; in de bijlage van de Europese richtlijnen is een gestandaardiseerd formulier voor herroeping opgenomen. Webwinkels moeten dit formulier aan de consument aanbieden, maar consumenten hebben ook het recht om op een andere manier de overeenkomst te ontbinden.
 • Wanneer een product wordt geretourneerd mét gebruikssporen, heeft de webwinkelier het recht de waardevermindering door de gebruikssporen te verrekenen met de klant.

Wat moeten Shoxl webshophouders doen?

 • De consumenten TIJDENS het bestelproces informeren dat de retourkosten voor hun rekening zijn. Dit moet gebeuren VOORDAT zij hun bestelling afronden, anders kunnen zij de retourkosten alsnog van de webwinkelier terugvorderen. Wanneer de retourkosten hoger zijn dan normaal moeten deze kosten ook vermeld worden.    
 • Een formulier voor retourneren van aankopen digitaal aanbieden bij het bestellen, of met de aankoop meezenden. Hiervoor is een modelformulier ontwikkeld, dat u hier kunt vinden.
 • De algemene voorwaarden aanpassen volgens de nieuwe richtlijnen.
 • De instructies voor het retourneren van artikelen aanpassen volgens de nieuwe richtlijnen. Een modeldocument van Thuiswinkel.org voor informeren over het herroepingsrecht vindt u hier
 • Voldoen aan de informatieplicht over producten, kosten, leveringsvoorwaarden, en betalingsmogelijkheden.
 • Alle kosten en extra kosten vooraf aan de consument aangeven. Let op dat alle bijkomende kosten vooraf aan de klant moeten worden voorgelegd; wanneer er extra kosten niet vooraf aan de klant worden gecommuniceerd hoeven zij deze niet te betalen. Ook mogen er niet meer betalingskosten gerekend worden dan daadwerkelijk voor de betaling worden gemaakt.
 • Alle vooraf aangevinkte vakjes voor bijkomende kosten uitzetten. Aanvinkvakjes voor bijvoorbeeld annuleringskosten mogen niet meer automatisch aangevinkt zijn.

Om zeker te zijn dat uw webshop aan de nieuwe richtlijnen voldoet raden wij u aan de zelfscan te doen van Thuiswinkel.org. Wanneer u meer wilt weten over de richtlijn Consumentenrechten kunt u het uitgebreide achtergrondartikel lezen.