Een toegankelijke website moet begrijpelijk zijn voor mensen met een functie beperking. Hierbij moet je denken aan visuele beperkingen als blind,- slechtziend,- en kleurenblindheid, maar ook doof,- of slechthorendheid, en motorische en verstandelijke beperkingen. De website moet dan ook uit te vergroten zijn, te gebruiken zijn met screenreader, te navigeren zijn met spraakherkenning, te gebruiken zijn met een brailleleesregel, te begrijpen zijn voor personen met dyslexie of laaggeletterdheid, en logisch ingedeeld zijn voor mensen die de website niet kunnen zien. Niet niks dus. Toch is het Integrace gelukt websites te bouwen die het waarmerk Drempelvrij verdienden. Zo ontving de website van het Keurmerkinstituut het certificaat voor toegankelijkheid, en is ook de aankomende nieuwe website voor Thuiswinkel.org drempelvrij. Doordat Integrace meermalen heeft bewezen (complexe) toegankelijke websites te kunnen bouwen, heeft Stichting Accessibility Integrace onlangs toegevoegd aan hun lijst van toegankelijke webbouwers.
Waarom zijn toegankelijke websites belangrijk?
Het ontwerpen van toegankelijke websites is allereerst natuurlijk belangrijk, omdat een deel van de online bevolking de website anders niet naar behoren zou kunnen bezoeken. Daarnaast vergroot het de gebruiksgemak voor álle bezoekers. Een andere motivatie is dat ook zoekmachines blind en doof zijn. Goede toegankelijkheid zorgt ervoor dat zoekmachines de website optimaal kunnen doorzien en levert daardoor betere organische vindbaarheid op. Om toegankelijkheid mogelijk te maken moeten de techniek en vormgeving van de website los gekoppeld worden, waardoor de prestaties van de website verbeteren en het gemakkelijker is deze aan te passen.
De overheid hecht veel belang aan toegankelijke websites. Zij ontwikkelden de webrichtlijnen, gebaseerd op standaarden voor kwalitatieve en toegankelijke websites, waar alle overheidswebsites aan moeten voldoen. In de toekomst is het wellicht mogelijk dat er ook voor alle andere websites strengere regels komen voor kwaliteit en toegankelijkheid. Hierdoor kunnen websites die nu al volledig toegankelijk zijn hier later voordeel uit halen.
Waarom is het bouwen van toegankelijke websites lastig?
Om voor iedereen toegankelijk te zijn moet de tekst op een website omgezet kunnen worden in braille of gesproken tekst. Bovendien moeten ook tekst,- en paginatitels, plaatjes, en invulvelden bij formulieren begrepen kunnen worden door slechtzienden. Ook deze elementen moeten dus in braille weergegeven of voorgelezen kunnen worden. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn door de website te navigeren wanneer men de website niet (optimaal) kan zien. Om de website optimaal zichtbaar te maken voor kleurenblinden, moet het contrast tussen verschillende kleuren groot genoeg zijn. Mochten er videobeelden te zien zijn op de website, dan moeten deze gesproken tekst hebben én de mogelijkheid om de tekst te ondertitelen aanbieden. Er worden dus veel eisen gesteld aan een toegankelijke website, en dit kan vooral bij uitgebreide, complexe websites veel extra werk opleveren.