Graph Search inzetten om effectiever te adverteren op Facebook

Facebook’s Graph Search is inmiddels helemaal uitgerold voor gebruikers uit de Verenigde Staten en het zal niet lang meer duren voordat het in alle talen beschikbaar zal zijn. Over deze nieuwe zoekfunctie van Facebook is veel te doen. Alle informatie die je vrijgeeft op Facebook kan namelijk gebruikt worden. Een privacy issue dus voor gebruikers, maar een droom voor marketeers.

In tegenstelling tot zoekfuncties als Google en Bing, waar links worden gegeven die mogelijk je zoekvraag kunnen beantwoorden, geeft Graph Search direct antwoord op de vraag. Het doel van de Graph Search is dus niet om door te linken naar andere informatie ergens op het web.  Graph Search biedt een gestructureerde manier om gebruik te maken van de unieke database van Facebook. De functie is momenteel alleen nog in de Engelstalige versie van Facebook uitgerold, maar dit zal waarschijnlijk snel uitgebreid worden naar andere talen. Tot die tijd kun je de Graph Search gebruiken door in je Facebook-instellingen de taal op Engels (US) te zetten. De Nederlandse versie zal overigens Facebook Sociogram gaan heten.

Wat heb ik als webwinkelier aan Graph Search?

Met de Graph Search, of Sociogram, van Facebook is het zeer gemakkelijk om meer inzicht te krijgen in je doelgroep. Informatie waar je normaal gesproken dure investeringen voor moest doen ligt nu ineens voor het oprapen. Om te beginnen kun je informatie over de personen die jouw bedrijfspagina leuk vinden opvragen. Het is bijvoorbeeld mogelijk informatie te krijgen over de favoriete pagina’s van je volgers, de gemiddelde leeftijd, welke leeftijdsgroepen binnen je volgers bestaan, wat de (meest voorkomende) woonplaats is van je volgers, etcetera. Facebook geeft bij iedere persoonlijke en zakelijke Facebookpagina een overzicht met mogelijkheden van de Graph Search, zoals te zien is in de linkerafbeelding. Omdat Sociogram nog niet beschikbaar is, en we de Graph Search gebruiken, moeten de zoekopdrachten nog wel in het Engels gegeven worden. Zoals in de rechterafbeelding te zien is heb ik bij Shoxl Webshops een overzicht opgevraagd van de favoriete pagina’s van de volgers van Shoxl Webshops. Op deze manier krijg je een beeld van wat de volgers van deze pagina nog meer leuk vinden.

Graph Search Shoxl   

Naast een overzicht van de favoriete pagina’s van je volledige doelgroep kun je je volgers indelen in bijvoorbeeld leeftijdsgroepen, woonplaatsen en geslacht. Het is dan mogelijk per segment van je volgers te kijken welke pagina’s dit segment leuk vindt en dit met elkaar te vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld de uitkomsten tussen deze zoekopdrachten:

"Pages liked by people who like Shoxl Webshops and are older than 23 and younger than 29"

"Pages liked by people who like Shoxl Webshops and are older than 29 and younger than 30"

Uiteraard kan er eindeloos gevarieerd worden in zoekopdrachten, afhankelijk van de informatie die je wilt achterhalen. Op deze manier krijg je uiteindelijk een zeer gedetailleerd overzicht van wat je volgers bezighoudt per leeftijdsgroep, per woonplaats, of per geslacht, en ga maar door. Je kunt ook kijken wat vrouwen van 23-29 jaar afkomstig uit Amsterdam het meeste bezighoudt. Dit kun je doen voor álle Facebookgebruikers en ook de volgers van een bepaalde pagina:

“Pages liked by females who live in Amsterdam, Netherlands and are older than 23 and younger than 29”

“Pages liked by females who like Shoxl Webshops and live in Amsterdam, Netherlands and are older than 23 and younger than 29”

Deze informatie is vervolgens weer met elkaar te vergelijken en zorgt mogelijk voor interessante inzichten. Dit is op zichzelf al zeer waardevolle informatie, maar er zijn nog veel meer manieren om Graph Search in te zetten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om informatie over de volgers van de Facebookpagina van je concurrentie op te zoeken. Wat zijn hun interesses en favoriete pagina’s? Waar komen ze vandaan? Wat is de meest voorkomende leeftijdsgroep? Door deze informatie te combineren is het mogelijk een zeer specifieke doelgroep van je bedrijf of product te onderscheiden. In het geval van Shoxl Webshops zijn Facebook gebruikers die SEOshop én Frankwatching leuk vinden een interessante groep om meer inzicht in te verkrijgen.

Graph Search Sociogram

Vervolgens kan de verkregen informatie gebruikt worden in offline marketing campagnes, maar ook in de advertenties die je op Facebook plaatst. Zo kun je je dus richten op de volgers van de Facebook pagina van de concurrentie, door je advertentie te richten op mensen die deze Facebook pagina leuk vinden, en andere favoriete pagina’s van deze groep.

Hoe kan ik Graph Search inzetten voor marketing doeleinden?

Adverteren verbeteren met Graph Search

Een Facebook advertentie moet minstens 40.000 mensen kunnen bereiken. Het maakt natuurlijk nogal een verschil of deze 40.000 mensen enkel geselecteerd zijn op bijvoorbeeld leeftijd of woonplaats, of dat hun interesses ook in acht zijn genomen. Neem als voorbeeld een Facebookpagina met reisaanbiedingen. Een advertentie voor een avontuurlijke vakantie kan gericht worden op alle Nederlandse Facebook gebruikers tussen 20 en 40 jaar, een zeer grote groep. Maar gezien het feit dat het een avontuurlijke vakantie betreft, kan deze advertentie doeltreffender zijn als het alleen gericht wordt op avontuurlijke Facebook gebruikers. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die van extreme sporten houden, of andere avontuurlijke hobby’s hebben. Door de advertentie te richten aan avontuurlijke personen zal deze veel effectiever zijn dan wanneer het een hele diverse groep betreft, terwijl minder mensen bereikt worden. Het is dus erg belangrijker dat het bericht dat gepromoot wordt bij de doelgroep past die aangesproken wordt. De Graph Search kan dus gebruikt worden om verschillende doelgroepen te onderscheiden, en meer inzicht in de interesses per doelgroep te ontdekken. Deze informatie kan vervolgens toegepast worden in de berichten die je op Facebook promoot, maar uiteraard ook op advertenties buiten Facebook. 

Een overzicht van mogelijke zoekopdrachten van de Graph Search vind je op deze website.