Oudere versies van Internet Explorer in 2016 niet meer ondersteund door Microsoft

Groot nieuws voor alle developers en designers van Integrace! Microsoft stopt namelijk in 2016 met het ondersteunen van oude versies van Internet Explorer. Dit scheelt webdevelopers een heleboel tijd en energie, en dat bespaart de rest weer een boel geklaag, gezucht en gesteun. Microsoft wil dat IE gebruikers allemaal de nieuwste versie van Internet Explorer gaan gebruiken, omdat dit de veiligste en gebruiksvriendelijkste versie is. Dit scheelt dus een heleboel verschillende versies waarvoor allemaal aparte aanpassingen en testen gedaan moesten worden.

Microsoft brengt regelmatig updates en nieuwe versies uit voor Internet Explorer en doet dit met een reden. Nieuwe versies brengen verbeteringen met zich mee, en zijn bedoeld om het gebruiksgemak en de veiligheid te vergroten. Door de oudere versies van de browser niet meer te ondersteunen draagt Microsoft dus alle IE gebruikers op alleen nog de veiligere en verbeterde nieuwe versies van IE te gebruiken. Oudere  versies van IE worden vanaf 2016 niet meer technisch ondersteund door Microsoft, en worden daarmee vatbaarder voor cyber aanvallen.

Internet Explorer overzicht versies

Op de weblog van IE is een overzicht te vinden welke browsers bij welk Windows platform nog veilig gebruikt kunnen worden. Mocht je een oudere versie van IE gebruiken dan de versies uit het overzicht, dan moet de browser dus voor 2016 ge-update worden naar een nieuwere versie om geen veiligheidsrisico’s te lopen.

Webdevelopers profiteren van deze ontwikkeling, omdat sommige oude browsers de nieuwste Web standaarden niet ondersteunen. Het is dus moeilijker een website goed te laten werken op een oudere versie. Oudere versies zijn bijvoorbeeld niet ontwikkeld om responsive designs goed weer te geven, omdat dit ten tijde van de ontwikkeling van die versies nog niet aan de orde was. Daarnaast is ook de browser fragmentatie een reden voor Microsoft om ondersteuning van oudere versies te stoppen. De browsers die internet gebruikers het meest gebruiken zijn gefragmenteerd, er worden dus verscheidene browsers veelvoudig gebruikt. Er is niet één standaard browser die iedereen gebruikt en dit zorgt ervoor dat webdevelopers iedere website op alle (veelgebruikte) browsers moeten testen. Door ervoor de zorgen dat er geen oude versies van dezelfde browser gebruikt worden gaat Microsoft deze fragmentatie tegen en wordt het voor webdevelopers gemakkelijker een website optimaal te laten werken op iedere browser.

Het is logisch dat website beheerders álle bezoekers een optimale website willen bieden. Dit betekent dat zij ook gebruikers van verouderde browsers een goede weergave van de website willen tonen. Echter, impliceert dit ook dat webdevelopers en designers naast de “standaard” browsers extra versies van browsers moeten behandelen. Iedere browser die een website niet perfect weergeeft betekent extra werk voor een developer. Daarnaast hebben oudere versies meer moeite met de juiste weergaven van nieuwe technieken als responsive design. Niet zo gek dus dat dit nogal eens leidde tot de nodige frustraties bij een van onze developers. In 2016 zullen er een stuk minder verouderde versies van IE zijn om over te vallen tijdens het ontwerpen van een website, goed nieuws dus! 

Browser Internet Explorer meme

Meme via quickmemes.com