Mark Zuckerberg Q&A: de Facebook tijdlijn

Waarom heeft mijn bedrijfspagina steeds minder bereik op Facebook? Vele online ondernemers vragen het zich af. In de Q&A sessie met Mark Zuckerberg van afgelopen vrijdag gaf hij antwoord op deze vraag.

Het aantal gebruikers en pagina’s op Facebook stijgt, en daarmee vermenigvuldigd ook het aantal updates en shares zich continu. De gemiddelde Facebook gebruiker krijgt ongeveer 1500 updates per dag op zich af van al zijn vrienden en pagina’s, maar hij krijgt er maar ongeveer 100 te zien. Volgens Zuckerberg wil niemand alle 1500 posts per dag zien, en daarom worden alleen de meest relevante en interessante updates voor die persoon getoond. Facebook ziet de tijdlijn als een persoonlijke krant die, voor ieder persoon afzonderlijk, het belangrijkste nieuws brengt. Zuckerberg gaf daarbij het voorbeeld van de geboorte van een baby van één van zijn vrienden, waarvan hij op zijn tijdlijn las dat het gezond was. Niemand wil dat het bericht van de geboorte van een gezonde baby wordt vervangen door een update van een bedrijfspagina. Dit soort persoonlijke berichten zullen daarom een grotere mate van relevantie toegekend krijgen en meer kans hebben om in de tijdlijn getoond te worden dan minder belangrijke berichten. Om het tot de tijdlijn te maken moeten berichten van een bedrijfspagina dus interessant genoeg zijn om binnen die top 100 van meest interessante berichten te vallen, van de personen die je wilt bereiken.

Als tip om in de tijdlijn van je volgers te komen heeft Zuckerberg een oplossing die we bij Google ook zeer regelmatig tegenkomen: “Publish really good content that is going to be compelling to your customers.” Goede content zorgt er dus ook op Facebook voor dat je veel bereik krijgt. Interessante, opvallende, behulpzame en relevante berichten krijgen meer likes, shares, en daarmee meer bereik. Dit klinkt nogal vanzelfsprekend, maar uzelf probeer bij uw volgende pagina update af te vragen of deze binnen de 100 meest interessante updates van uw potentiële klanten zal vallen. Het antwoord zal vaak genoeg "nee" zijn, en dan is het zaak om óf te accepteren dat het bereik van de update laag zal zijn, óf de update interessanter/opvallender/origineler/relevanter te maken.

 De Q&A sessie van afgelopen vrijdag kunt u hier bekijken. Heeft u geen tijd om de volledige sessie te zien, dan kunt u hier ook een korte samenvatting vinden.