Trage website voorkomen met performance optimalisatie

Het doorzoeken van een omvangrijke website wordt al snel traag, ook pieken in bezoekersaantallen kunnen de prestaties van een website aanzienlijk vertragen. De website performance is van belang, niet alleen voor de user experience maar ook voor zoekmachines.

Omvangrijke websites kunnen, al dan niet in combinatie met pieken in de bezoekersaantallen, een stuk trager reageren op verzoeken dan hun simpelere tegenhangers. Dit terwijl snelheid juist een onderdeel is dat veel invloed heeft op het gebruiksgemak van de website. Een goede performance van de website is daarom zeer belangrijk voor de user experience van de bezoeker. Omdat zoekmachines deze user experience ook erg belangrijk vinden, is performance voor veel zoekmachines dan ook een belangrijke rankingsfactor.

Slow-to-load label

Google heeft zelfs verschillende blogs en websites gewijd aan speed en >performance. Bij Google PageSpeed Tools kunnen website beheerders de prestaties van hun website controleren. Google gebruikt speed al ruime tijd als ranking factor. Nu komt daar ook nog een snelheidslabel bij voor de zoekresultaten op mobiel. Websites die traag reageren krijgen in de zoekresultaten in hun snippet het label “Slow to Load”. Google is dit label momenteel nog aan het testen, maar aangezien de zoekmachine al eerder heeft aangegeven veel belang aan snelle websites te hechten is het waarschijnlijk maar een kwestie van tijd tot deze labels wereldwijd worden uitgerold. 

Integrace begrijpt het belang van performance, en richt zich daarom expliciet op uitstekende performance voor websites en webshops met uitgebreide assortimenten en hoge bezoekersaantallen. Om dit te verwezenlijken zijn in de Integrace infrastructuur specifieke maatregelen genomen om uptime en performance continu optimaal te houden. Door de schaalbare infrastructuur van Integrace is het, wanneer de bezoekersaantallen bijvoorbeeld snel stijgen, mogelijk om servers bij te plaatsen om de belasting aan te kunnen. Voor de verschillende nieuwsplatforms die Integrace beheert bijvoorbeeld, zijn bezoekerspieken gegarandeerd bij breaking news. In deze gevallen kunnen er, wanneer nodig, servers bijgeplaatst worden om ook tijdens een piek dezelfde prestaties te kunnen garanderen. 

NoSQL database RavenDB

Om performance te garanderen wordt alle data van Integrace opgeslagen op een relationele database én een database geoptimaliseerd voor snelheid: RavenDB.

RavenDB is een NoSQL document database die niet werkt met tabellen en relaties, maar met documenten. Eigenlijk heeft RavenDB maar één tabel: de tabel met documenten. Op de documenten worden enkel simpele query's uitgevoerd. Doordat er geen grote tabellen en complex query's worden gebruikt is RavenDB snel. Ook hoeft de database bij het wegschrijven van documenten niet te wachten tot alle indexen zijn bijgewerkt. Deze worden op de achtergrond nagelopen en bijgewerkt, terwijl de applicatie direct weer beschikbaar is. Naast het feit dat de database ingericht is om snelle resultaten te leveren, is ook de mogelijkheid om bij te schalen ingebouwd. Mocht de standaard performance van de database door hoge belasting niet genoeg zijn, dan kan er dus eenvoudig bijgeschaald worden.