Competentiemonitor anticipeert op toekomst met leerling enquête

De Competentiemonitor is een digitaal instrument voor competentiemanagement op PO en VO scholen. Het is ontwikkeld door Integrace en AO Consults, in samenwerking met 8 verschillende scholen. Een belangrijk onderdeel van de 360-graden beoordeling is de leerling evaluatie.

Ga naar de website van de Competentiemonitor

Het programma ondersteunt het uitvoeren van 360°-evaluaties, het organiseren van (evaluatie) gesprekken, en het samenstellen van bekwaamheidsdossiers.

Met uitgebreide en overzichtelijke rapportages krijgen leraren en leidinggevenden eenvoudig inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van onderwijzers en ondersteunend personeel. 

Afgelopen zomer werd al een nieuwe, responsive website gepresenteerd voor de Competentiemonitor. Nu is ook de leerling enquête geupdate. 

Leerling Enquête van de Competentiemonitor

Met de leerling enquête kunnen leraren zich op hun functioneren laten beoordelen door hun eigen leerlingen. In deze enquête zijn de leerling-vragen gekoppeld aan gedragsindicatoren, welke weer vallen onder een competentie. Deze competenties staan centraal in de 360° beoordeling. De leerling enquête is ontwikkeld met oog op de leerling; beknopt en in begrijpelijke vraagstelling.

In september is een voorstel van scholierenorganisatie LAKS aangenomen in de Tweede Kamer, waarin staat dat de feedback leerlingen voortaan moet worden meegenomen in het personeelsbeleid van scholen. Dat betekent dus dat het evalueren van leraren door leerlingen een steeds grotere rol gaat spelen in het onderwijs. 

Leerlingen enquête nu ook beschikbaar op smartphone, tablet en laptop

De leerling enquête is een belangrijk en populair onderdeel uit de Competentiemonitor. Waar het voorheen alleen mogelijk was de leerling enquêtes op PC’s af te nemen, is dit nu op alle toestellen mogelijk. De leerling enquêtes hoeven voortaan dus niet meer op de computers in het computerlokaal van de school afgenomen te worden. Maar leerlingen kunnen de enquête op hun eigen smartphone, tablet of laptop invullen.

Door deze verandering wordt het afnemen van een enquête voor leraren een stuk eenvoudiger. Na het aanmaken van een nieuwe enquête krijgen zij een unieke inlogcode. Met deze inlogcode krijgen de leerlingen, één keer per browser, toegang tot de vragenlijst op www.jouwmening.nu.

Er hoeft dus niets gedownload of geïnstalleerd te worden. 

Voorbeeld van de leerling enquete op jouwmening.nu op een iPhone

Voorbeeld leerlingvraag op jouwmening.nu op een smartphone

 

Leerlingenquete.nl 

Aangezien het voorstel “Leerlingen Evalueren Docenten” van het LAKS door de Tweede Kamer is aangekomen, zullen beoordelingen van leerlingen een belangrijke plaats gaan innemen in het onderwijs. De evaluaties van leerlingen spelen dan ook een belangrijke rol in de 360°-beoordelingen in de Competentiemonitor.

Om leraren de mogelijkheid te geven zich op hun functioneren te laten beoordelen door hun eigen leerlingen, biedt de Competentiemonitor nu een gratis versie van de Leerling Enquête aan voor alle leraren. Deze gratis service van de Competentiemonitor zorgt ervoor dat docenten kennis kunnen maken met de evaluatie software van de Competentiemonitor, zonder dat hun school de software afneemt.  

De gratis Leerling Enquête kan worden aangevraagd via de website www.leerlingenquete.nl. Leraren ontvangen de link, met de inlogcode voor de enquête op www.jouwmening.nu, in hun school inbox. Met een tweede link uit dezelfde email kunnen zij de enquête vervolgens sluiten. De resultaten worden in een nieuwe email verzonden.

De enquête is bedoeld voor leraren, en kan daarom alleen door docenten met hun school e-mailadres aangevraagd worden. Algemene e-mailadressen zijn uitgesloten van deelname aan deze service van de Competentiemonitor.