Google rolt AMP uit in Nederland, regionale omroepen doen mee

Gisteren werden we ineens verrast door Google. De inmiddels twee keer uitgestelde Nederlandse live-gang van Googles Accelerated Mobile Pages (AMP) was ineens daar! Gelukkig waren we er al meer dan een maand klaar voor, en kunt u dus nu de supersnelle websites van de RegioGrid Omroepen en Omroep-Brabant ontvangen op uw smartphone.

  AMP logo

De regionale omroepen werden iets meer dan twee weken voor de oorspronkelijk geplande live-gang benaderd door Google om mee te doen aan het AMP project.

Een erg leuke uitdaging voor de programmeurs van Integrace dus, die het voor elkaar kregen de regionale omroepen binnen twee weken te voorzien van een AMP website. Uiteindelijk hebben we alsnog een maand moeten wachten op de ontknoping, maar het resultaat mag er zeker wezen! Sinds 1 augustus hebben de omroepen Omroep West, Omroep Gelderland, RTV Rijnmond, RTV Drenthe, RTV Noord, én Omroep Brabant allemaal een AMP versie van hun website. 

Wat is AMP?

Accelerated Mobile Pages is een initiatief van Google om de performance van mobiele websites te verbeteren. AMP HTML is een manier van websites bouwen waar statische content zeer snel gerenderd kan worden.

AMP HTML is een nieuw, open framework, dat geheel gebouwd is uit bestaande web technologieën. De bedoeling is dat mobiele websites met rijke content direct kunnen laden. Daarnaast krijgen smart ads op deze AMP websites een speciale plaats, bedoeld als gebruiksvriendelijk antwoord op de adblockers.

Net zoals met responsive design en mobiele websites, is AMP bedoeld om websites op alle platforms en devices te laten werken. Maar waar de HTML-code van responsive websites nog wel eens zo zwaar is dat het de website vertraagd, moeten AMP websites direct verschijnen. De grote, rijke websites worden met AMP HTML gebouwd als een soort “lichtgewicht” pagina’s.

Afbeeldingen worden bijvoorbeeld “responsive” gemaakt door voor iedere gewenste beeldschermgrootte een aparte afbeelding te uploaden. In de code wordt vervolgens aangegeven welke afbeelding bij welke schermresolutie hoort. Op deze manier hoeft niet één hele grote afbeelding geladen te worden, die moet worden bijgeschaald naar de schermresolutie. In plaats daarvan hoeft alleen de afbeelding te worden geladen die bij dit specifieke scherm hoort. 

Voorbeeld van een stukje HTML voor het plaatsen van een afbeelding: AMP-img

Op de website van het AMP-project staat een zeer uitgebreide handleiding over het maken van een Accelerated Mobile Page. 

Regionale omroepen en AMP

De AMP techniek is uitermate geschikt voor nieuwswebsites. Zij hebben een grote behoefte aan snel toegankelijke content, en daarnaast functioneren ze ook zonder uitgebreide design bewerkingen ook prima. Het doel van een nieuwswebsite is de gebruiker snel te voorzien van het laatste nieuws. Dit betekent dat de pagina, met álle afbeeldingen en andere content, zo snel mogelijk moet laden.

Met AMP worden de pagina’s van de regionale omroepen zo snel geladen dat het lijkt of er überhaupt geen laadtijd meer is! Het allersnelste regionale nieuws op uw smartphone vindt u voortaan dus bij Omroep West, Omroep Gelderland, RTV Rijnmond, RTV Drenthe, RTV Noord, én Omroep Brabant.  

AMP resultaten voor Omroep Gelderland in Google  

Google zoekresultaten met AMP logo voor Omroep West