Grote update voor apps van alle regionale omroepen

De regionale omroepen hebben naast radio, tv, en een nieuwswebsite ook nog een eigen iOS en Android app. Sinds een aantal weken is er voor deze apps een grote update beschikbaar, waarvoor Integrace de middleware laag verzorgt.

Sinds enkele weken is er voor de apps van Omroep Brabant, Omroep Zeeland, RTV Utrecht, RTV Rijnmond, RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe, Omrop Fryslân, Omroep West, Omroep Gelderland, NH Nieuws en Omroep Flevoland een update beschikbaar in de App Store en in de Google Play Store.

De update van de apps lost de fouten op die door gebruikers werden aangegeven. Zo worden alle afbeeldingen nu goed geladen, en zijn er geen grijze vlakken meer op plekken waar eigenlijk een afbeelding hoort te staan. Daarnaast zijn bij het verzenden van pushberichten de berichten ook volledig beschikbaar in de apps, en is het nu makkelijker om pushberichten aan en uit te zetten. 

Naast het verhelpen van fouten, hebben de apps ook een vernieuwd design gekregen. Ook wordt er nu bij een nieuwsbericht met een icoon aangegeven welke media fragmenten het heeft, en kan er eenvoudig door deze foto’s, video’s of audiofragmenten geswiped worden.

Samenwerking

De regionale omroepen zorgen samen voor de ontwikkeling van hun applicaties. De apps delen dezelfde techniek, en verschillen enkel in design en in de beschikbaarheid van sommige features. Zo heeft RTV Noord bijvoorbeeld een extra aardbevingsmelder.

Voor deze regio app zijn de omroepen niet de enige met een succesvolle samenwerking. Integrace ontwikkelde de app samen met appbouwer The Capitals. Het was belangrijk dat de update van de apps zeer snel beschikbaar zou zijn. Doordat beide partijen hun expertise konden inzetten, kon het project zeer snel gerealiseerd worden.

Overzicht van alle regionale apps

Beginscherm na update Omroep Brabant app

Middleware laag en cache

Het is misschien niet het meest spannende onderwerp, maar data is waar het allemaal om draait! Integrace zorgt ervoor dat de applicaties van de omroepen gevuld worden met de data uit de systemen van de regionale omroepen. Dit gebeurt met behulp van een middleware laag die de informatie opvraagt, en klaarzet voor gebruik in de apps.

De middleware laag is een combinatie van een CDN (Microsoft Azure) en webservers. De webservers zorgen ervoor dat informatie wordt opgevraagd uit de systemen van de nieuwsomroepen, en ontvangen vervolgens verzoeken om die informatie van de applicaties. Aan deze middleware laag is een extra cache laag toegevoegd. Wanneer de middleware laag de informatie heeft opgevraagd uit de systemen, en heeft omgevormd tot het juiste formaat voor de applicaties wordt het opgeslagen in de cache. Hierdoor is het nieuws wanneer het opgevraagd wordt door de applicaties, direct beschikbaar om in de app te tonen.

Het perfecte formaat

Het nieuws wordt door de middleware laag opgevraagd uit de 12 verschillende systemen van de regionale omroepen. De middleware laag en cache praten bijna continue met de systemen van de omroepen. Wanneer er geen nieuwe informatie vanuit de omroepen beschikbaar is, blijft de informatie in de cache (waar de app mee praat) hetzelfde. Is er door de omroepen informatie gewijzigd, dan zal de middleware laag deze informatie aanpassen en de rest hetzelfde houden. Wanneer de app vervolgens de informatie verzoekt, dan wordt de opgeslagen data aangeleverd, met het stukje nieuwe informatie.

In de middleware laag wordt het nieuws van de omroepen omgevormd tot het ideale formaat voor de applicaties. Op deze manier is de informatie die de app opvraagt direct klaar om te tonen, er hoeft niets aangepast te worden. Hierdoor is de communicatie tussen de middleware laag en de applicatie zeer snel. Er wordt niet meer informatie doorgegeven dan nodig is.

Bij een verzoek voor het tonen van het beginscherm van de applicatie krijgt de app alleen de informatie van de headlines direct doorgegeven. Wanneer een gebruiker een nieuwsbericht wil lezen, zal dit nieuwsbericht opgevraagd worden uit de cache. Hierdoor kan het beginscherm van de applicatie dus sneller laden; enkel de headlines hoeven opgevraagd te worden, in plaats van álle nieuwsberichten.

Omgaan met pushberichten en piekbelasting

Naast het regelen van het ideale formaat van de data, zorgt de middleware laag er ook voor dat enorme pieken in het aantal verzoeken worden opgevangen, zodat deze load niet bij de omroepen terecht hoeft te komen. Dit is met name van belang met het uitzenden van pushberichten. Gebruikers van de app klikken immers bij een pushbericht vaak direct door om het onderstaande bericht te lezen

In de onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van het aantal verzoeken dat wordt gedaan aan twee verschillende regio apps. Hier ziet u wat er gebeurt wanneer er pushberichten worden verstuurd. Waar het aantal verzoeken normaal ongeveer gelijk is (rechte lijn), schiet het aantal verzoeken bijna recht omhoog bij een pushbericht.

Wanneer de load van al deze verzoeken bij de systemen van de omroepen zou komen, zouden er problemen kunnen ontstaan. Daarom zorgt de cache van de middleware laag voor het opvangen van zulke pieken.

Pushberichten bij applicaties regionale omroepen

Dankzij de middleware laag in combinatie met de extra cache hebben de applicaties nu een zeer hoge beschikbaarheid. Een eerste test hebben ze al gehad met de gladheid, toen vrijwel iedere regio er een pushbericht uitstuurde.

 

Meer over ons werk voor de regionale omroepen: